Pompoms

Pompoms går langt tilbake! Ordet er først bekreftet på engelsk 1875, fra den franske pompongen, som refererte til hva vi ville tenke på som en moderne pompom, så vel som puffer laget av bånd eller streng (det var også navnet på knappen krysantemum, men vi gjør det ikke vet om dekorasjonen ble oppkalt etter blomsten eller omvendt).

 

Imidlertid er pompoms på strikkede og vevde luer mye eldre enn ordet på engelsk! I Skandinavia er luer med pompoms (topplue på dansk og norsk, toppluva i Sverige, noe som betyr "toppdeksel") på grunn av leseferdighet. Det er kunstneriske verk av vikinggudene som bærer dem (Rällinge-statuen av Freyr), og de anses nå som en nøkkelkomponent i skandinavisk folkedragt.

 

HER FØLGER SPEKULERING

 

Når det gjelder funksjon, virker det selvsagt at en pompom er nyttig for å gjemme en lue i etterbehandlingen. Strikking (og den gamle nålebindingen som brukes av vikingtidens skandinaver) tillater en stretchy lue uten sømmer, til det vil si, du kommer til toppen. Moderne hatter er ferdig med avtagende masker som forlater sømmer; eller hatten kan være konstruert som et parallelt rør med en snor øverst, og etterlater plater. Uansett, hvis du ikke er en ekspert strikker, vil du kanskje sette en pompom på den.

 

Det er vel mulig at de alltid har vært dekorative, men vi vet egentlig ikke.